5 hónapos baba alvásigénye

5 hónapos baba alvásigénye
Alszik a baba pihen a mama

Az alvás hihetetlenül fontos a baba fejlődése szempontjából, és mégis, a legtöbb szülő – így voltam vele én is annak idején – össze van zavarodva és elbizonytalanodik, amikor az alvásról van szó. Ebben a cikkben közösen felfedezzük az 5 hónapos babák alvásának jellemzőit, megbeszéljük az alvás hatásait a baba fejlődésére, és hasznos tippeket nézünk át, hogy az öt hónapos babád megkapja a számára szükséges alvást. Látni fogod az tis, hogy mi a különbség a négy hónapos baba alvásigényéhez képest.

Az öt hónapos baba alvásigénye éjszaka 10-11 óra, nappal 4 óra. Nappal kezd áttérni a háromszori alvásról a kétszeri alvásra.

Kis összehasonlítás:

ÉletkorÉjszakai alvásNappali alvás
2 hónapos csecsemő alvásigénye9-9,5 óra6 óra ( 3 alvás)
4 hónapos baba alvásigénye10-12 óra3-4 óra (3 alvás)
5 hónapos baba alvásignye10-11 óra4 óra (3 alvásról áttérés 2 alvásra)
8 hónapos baba alvásigénye11 óra3 óra (2 nappali alvás)

Az öt hónapos babád egy nagyon gyors növekedési és fejlődési periódusánál tart, és ennek eredményeképpen megváltozik az alvásának mintázata is.

Öt hónaposan a baba kezdi megérteni a különbséget a nappal és az éjszaka között, és már valószínűleg hosszabb időszakokat alszik éjszaka. Nappal többszöri alvásra van szüksége, aminek az ütemezése még eléggé kiszámíthatatlan. Fontos, hogy legyél türelemmel és megértéssel, szem előtt tartva, hogy az alvási szokásai még nagyon sokat fejlődnek.

Ebben az életkorban sok baba mutatja a szeparációs szorongás jeleit, ami kihathat az alvására is. Mindez természetes, és hozzájárulhat, hogy éjszaka többször felébredjen és felsírjon, amikor elhagyod a szobáját. Legyél erre figyelemmel, hogy megadhasd a babádnak a szükséges kényelmet és támogatást, amikor szüksége van rá.

5 hónapos baba altatása nyáron

Nyáron a napok jóval hosszabbak és melegebb van. Ha szeretnéd, hogy a nyári hónapokban jobban aludjon az öt hónapos babád, fontos, hogy tarts a szobáját hűvösen és sötéten. Engedd le a redőnyt vagy használjatok fényszűrő sötétítő függönyt.

Öltöztesd könnyű, szellős ruhába, igyon eleget, tartsátok be az altatási rutint és próbáljátok kerülni, hogy túlpörgesse, túlfárassza magát a nap során. Legyetek kint sokat a friss levegőn.

5 hónapos baba altatása télen

Télen is több tényező alakítja az altatást.

 1. Alacsonyabb hőmérséklet: ahogy csökken a hőmérséklet, a babád érzékenyebbé válhat a megfázásra, és gyakrabban felébredhet. Biztosítsd számára a megfelelő hőmérsékletet a szobában és fontold meg a melegebb hálózsák használatát.
 2. A napi rutin változása: a rövidebb és sötétebb nappalok kihathatnak a szokásos napi rutinra. Próbáljatok ennek ellenállni és tartsátok be a napi rutint.
 3. Betegségek: a megfázás és influenza télen gyakoribb. Tartsd a baba immunrendszerét erősen a megfelelő etetéssel és elegendő alvással.
 4. Az ünnepek hatása: az év végi ünnepek során a baba sokkal több, szokatlan ingernek van kitéve. Többen vannak körülötte és számára még furcsa dolgokat művelnek. Ezek jobban izgatják őt, így az esti lenyugvás hosszabb időt vehet igénybe. A lefekvési idő közeledtével próbáljátok csökkenteni a környezeti hatásokat.
 5. Óraátállítás: az óraátállítás környékén a baba nem tud könnyen alkalmazkodni az idő megváltozásához. Türelemmel segíts neki benne, hagyd, hogy alkalmazkodjon, ne várj tőle hirtelen változást.

Mit csinál egy 5 hónapos baba?

Jellemzően ebben a korban kezdi el a következőket:

 • átfordul
 • fenn tartja a fejét
 • kúszik
 • egyre több dolgot utánoz
 • elindul a fogzása
 • lehet, hogy már elfogad valamilyen szilárd ételt is az anyatej mellett (ne erőltesd, ha nem)

Jó sok változás ez egy csecsemő életében. Egyre inkább kezdi felfedezni a körülötte lévő világot, és kezd részt venni annak történéseiben.

Milyen gyakori hibákat követnek el a szülők az 5 hónapos csecsemő altatásakor?

Az egyik leggyakoribb hiba, hogy nem ragaszkodtok az altatási rutinhoz. Azért is fontos ez, mert segít szabályozni a baba alvási ciklusát, segít megtanulni, mikor jön el az alvás ideje.

Másik hiba, ha nem adnak elég lehetőséget a babának a nappali alvásokhoz, pedig ez is szükséges, hogy újra feltöltsék magukat energiával és egészségesek maradjanak. A kevés nappali alvás következtében rosszkedvűek lehetnek és nem alszanak jól éjszaka sem.

Ha nem teremted meg a biztonságos és kényelmes alvási körülményeket, ha nem alakítasz ki megfelelő hőmérsékletet, zaj és fénymentes környezetet, az rossz hatással lehet az alvásra.

Ha hagyod túlpörögni és túlságosan lefáradni, szintén az éjszakai alvás minőségét kockáztatod.

Mennyi az ideális esti lefekvési idő öt hónapos korban?

Nagyjából az este hét és nyolc közötti időszak az ideális fektetési idő, és ebben nincs különbség, már négy hónaposan is így volt.

Teremts nyugodt alvási környezetet, ami segít neki ekkorra lenyugodni, felkészülni az alvásra. Az esti altatási rutin végén, még ébren tedd az ágyába. Ha 15 perc elteltével sem alszik, csendesen, finoman simogasd álomba és hagyd el a szobáját.

Zárszó az 5 hónapos baba altatásához

5 hónaposan a babák már kezdenek áttérni a nappali három alvásról a két alvásra. Ezek ideje összesen négy óra körül alakul. Éjszaka pedig mintegy 10-11 órát alszanak. Az öt hónapos baba alvásigénye összesen 14-15 óra.

AI képzés - prompt engineering kezdőknek