4 hónapos baba alvásigénye

4 hónapos baba alvásigénye
Alszik a baba pihen a mama

Ahogy a gyermekeim felnevelése során én is szembesültem vele, egy négy hónapos baba szülőjeként biztosan te is feltetted már magadnak a kérdést, mennyi egy négy hónapos baba alvásigénye. Bár minden baba más és más, azért léteznek általánosan használható irányelvek, amik segítenek, hogy el tudd dönteni, mennyi alvásra van szüksége a babádnak.

Mennyi egy négy hónapos baba alvásigénye? Négy hónapos korukban a babák tipikusan 10-12 órát alszanak éjszaka, és a 3-4 nappali alvás összesen 3-4 órát igényel.

Kis összehasonlítás:

ÉletkorÉjszakai alvásNappali alvás
2 hónapos csecsemő alvásigénye 9-9,5 óra6 óra ( 3 alvás)
4 hónapos baba alvásigénye10-12 óra3-4 óra (3 alvás)
5 hónapos baba alvásignye10-11 óra4 óra (3 alvásról áttérés 2 alvásra)
8 hónapos baba alvásigénye11 óra3 óra (2 nappali alvás)

Ebben a cikkben nem csak azt beszéljük meg, hogy a négy hónapos baba mennyit alszik, hanem megnézünk néhány tippet is, hogy alvás közben hogyan tudja legjobban kipihenni magát. Abba is belenézünk, milyen alvással kapcsolatos problémák léphetnek fel, és ezekkel hogyan tudsz megbirkózni. Ezekkel az információkkal segítségére lehetsz a babádnak, hogy az életkorának, fejlődésének legjobban megfelelő alváshoz jusson.

Hogyan alszik egy 4 hónapos baba?

Mi a különbség egy újszülött és egy 4 hónapos baba alvása között?

Az újszülött alvása sokkal szakadozottabb, mint egy négy hónapos babának. Az újszülött alszik akár 16-17 órát is, de közben gyakrabban kell etetni, így rövidebbeket tud egyszerre aludni. 4 hónapos korára a baba ehhez képest egyszerre már hosszabb időszakokat képes aludni.

Amikor egy újszülött elalszik, általában azonnal mély álomba merül. Az újszülöttek sok időt töltenek a mélyalvási fázisban. Ezért annyira nehéz őket felébreszteni a kezdeti időszakban, ha már egyszer elaludtak.

De ez az állapot aztán megváltozik, ahogy növekszik a babád.

Négy hónapos baba alvásának fázisai

Minden gyermek és felnőtt alvása során ciklusok figyelhetők meg. A mély és felszínes alvás fázisai a baba fejlődése során, négy hónapos kora körül kezdenek hasonlóvá válni a felnőttek alvási ciklusaihoz. Mivel nem minden baba fejlődése ugyanolyan, vannak, akik már három hónapos koruk körül eljutnak ehhez a fejlettséghez.

Amikor a 4 hónapos baba elalszik, először a felszínes alvási fázisba jut. Ezért, amikor ebben a fázisban leteszed aludni, könnyen felébred, mert nem alszik mélyen.

Segíts elaludni a kisbabádnak

Kipróbált módszerek, hogy nyugodtan aludjatok végre.
Alszik a baba, pihen a mama

Az éjszaka elején viszonylag hamar, 30 percen belül mély alvásba jut egy négy hónapos. Ahogy tovább idősödik, úgy válik ez az idő majd 30 percnél is hosszabbá. Mivel a baba alvási ciklusai nagyjából 45-50 percesek, ha elalszik, ennyi idő múlva már könnyen felébredhet.

A legmélyebben az éjszaka első felében alszik.

A „baba átalussza az éjszakát” azt jelenti, hogy nagyjából öt órát alszik etetés nélkül. Az öt óra elteltével, de lehet, hogy kicsit hamarabb, a mély és felszínes alvás ciklusai meglesznek, de már nem alszik olyan mélyen, mint az éjszaka elején.

Ha a babának a segítségedre volt szüksége az elalváshoz az éjszaka elején, akkor 1-2 alvási ciklus után is a segítségedet igényelheti, ami azt jelenti, hogy 45-90 percenként kereshet téged az elalváshoz.

Hajnali 4 és 6 óra környékén a legfelszínesebb az alvás az éjszaka folyamán. Sok szülő ezért azt gondolja, hogy a baba már kész a nappali ritmusra, pedig szó sincs róla. Nagyjából harminc perccel a hajnali ébredés után újra kész nagyon mély álomba kerülni a baba.

Mennyi az ideális esti lefekvési idő 4 hónapos korban?

Az ideális lefekvési idő este hét és nyolc között van. A babáknál ebben az életkorban már kialakul a napi biológiai óra, amihez az is hozzájárul, ha konzisztens alvási szokásokat hoztok létre.

Teremts hozzá nyugodt alvási környezetet, ami segít neki lenyugodni, felkészülni az alvásra. Ebbe beletartozhat a

  • kellemes hőmérsékletű fürdő,
  • a baba masszázs,
  • a mesemondás vagy altatódal éneklése
  • a fény és a zaj minimalizálása

Az esti altatási rutint követően, még ébren tedd az alvóhelyére, hogy magától tudjon elaludni. Ha még 15 perc múlva sem aludna, csendesen, finoman simogasd álomba.

Mibe öltöztesd alváskor a 4 hónapos babát?

Kényelmes, jól szellőző rugdalódzóba, hálózsákba öltöztesd, alkalmazkodva a szoba hőmérsékletéhez.

Mit csinálj, ha felébred éjszaka?

Ha 4 hónaposan felébred éjszaka a babád, próbálj nyugodt maradni és végiggondolni, hogy mitől ébredhetett fel.

Ha éhes lehet, akkor etesd meg. Ha nedves a ruhája és ez vélhetően nem kényelmes neki, akkor tedd tisztába. Ha ezek nem játszanak, akkor a megfelelő alvási környezetet fenntartva (nem túl hideg, nem túl meleg, fény és zajszegény) próbáld simogatással megnyugtatni. Ha ez nem segít, akkor röviden vedd fel, de amint megnyugszik, tedd vissza az ágyába.

Mik a leggyakoribb hibák a 4 hónapos baba altatásakor?

A leggyakoribb hibák a következők:

  1. Túl későn teszed le a babát, amikor már túlzottan fáradt. Ekkor nehezebb neki lenyugodnia és álomba merülnie.
  2. Nem tartatok konzisztens altatási szokásokat, rutint. Az altatási rutin segít a babának megtanulni, mikor van itt az ideje az esti alvásnak és segít neki könnyebben lenyugodni.
  3. Az alvás előtti túlzott környezeti hatások (túl sok esemény vagy zaj) gátolják a babát az alvás előtti lenyugvásban.
  4. Ha a napközbeni alvásoknál nem tartatok megszokott rutint, akkor nem alszik nappal megfelelően, és az kihathat az esti alvására is.

Zárszó a 4 hónapos baba altatásához

4 hónapos korukra a babák elérik, hogy napközben kétszer, esetleg háromszor alszanak rövidebben. Ha összeadod, ez 3-4 óra körülre jön ki. Az éjszakai alvásuk pedig nagyjából 10-12 óra hosszúságú.

Kapcsolódó cikk: 4 hónapos baba

Alszik a baba pihen a mama

Gyakran ismételt kérdések a 4 hónapos altatásáról

Mi a 4 hónapos babák altatásának különlegessége?

A mély és felszínes alvás fázisai a baba fejlődése során, négy hónapos kora körül kezdenek hasonlóvá válni a felnőttek alvási ciklusaihoz.

Hányszor alszik napközben egy 4 hónapos?

Kétszer, esetlegháromszor alszik rövidebbet napközben egy 4 hónapos baba

Mennyi a nappali alvása egy 4 hónaposnak?

3-4 órát alszik egy négy hónapos baba

Mennyi az éjszakai alvása a babának 4 hónapos korában?

10-12 órát töltenek alvással 4 hónapos koruk környékén a gyerekek.

Milyen könyvből kaphatok segítséget a babám altatásához?

Olvasd el az Alszik a baba, pihen a mama című könyvet, ha magabiztosan szeretnéd altatni a 4 hónapos kisbabádat.

Summary
4 hónapos baba alvásigénye
Article Name
4 hónapos baba alvásigénye
Description
Ha szeretnéd magabiztosan, egyszerűen altatni a 4 hónapos babádat, fontos, hogy megismerd ennek az életkornak az alvási sajátosságait. A főbb kérdések ebben az életkorban: Hogyan változnak az alvási fázisok? Mennyi a 4 hónapos baba alvásigénye nappal és éjszaka?
Author
Publisher Name
www.joanyavagy.hu