Rengeteg fánk recept létezik. Itt az általunk legfinomabbnak, és legegyszerűbben elkészíthetőnek ismert fánkok receptjeit osztjuk meg veled.
A fánk édes sütemény, amely általában kelt tésztából készül, és rendszerint porcukorral, lekvárral kerül az asztalra. Magyarországon a fánk a 19. század tájékán terjedt el.
Tartalom
1. Nagymama fánk recept
Ha visszagondolsz a nagymamád főztjére, jó eséllyel valamilyen fánk is ott van a leghamarabb eszedbe villanók között.
Ennyi év után is érzed az illatát, a nagyi saját eltevésű sárgabarackjának felejthetetlen illatát, talán még az is bevillan, amikor az unokatesóiddal megmásztátok a barackfát az együtt töltött nyári délutánokon.
Ha elkészíted ezt a nagymama fánk receptet, gondolj a nagyira, és ha olyan szerencsés vagy, hogy nem csak az emlékek között kell érte keresgélned, ebéd után hívd fel, és beszélgess vele egy jót.
2. Szalagos fánk recept, gyors – ha nincs sok időd
Végre itt egy gyors szalagos fánk recept.
Ebben a szalagos fánk receptben a különlegesség, hogy kovász készítésével kezdődik, és kerül bele rum és citromháj is.
Minél tovább keleszted, annál könnyebb lesz a tésztája, így könnyebben alakul ki az oldalán az elmaradhatatlan szalag.
A fánk sütésének másik titka, hogy ne használj túlzottan forró olajat, különben nem fog a fánkod belseje kellően átsülni, miközben a külső része akár meg is éghet.
A szalagos fánk mitől szalagos?
A titok a fánk tésztája megkelesztésében van.
Ha jól megkel, és levegős, könnyű lesz a tésztája, nem merül el sütéskor az olajban, hanem szépen úszik a tetején. Egyik része alul az olajban, másik része felül. Az oldalán szépen kialakul a fánk szalagja.
A szalagos fánk készítésének általános lépései
- Élesztő és cukor elkeverése langyos tejben.
- A só belekeverése a lisztbe.
- A sós liszthez az élesztős tej hozzá adása
- Tojások hozzá adása a tejes liszthez
- Tészta összegyúrása
- Simára dagasztás
- Kelni hagyás
- A megkelt tészta kinyújtása
- Fánkok kiszaggatása, formázása
- Pihentetés konyharuhával lefedve
- A fánkok kisütése forró olajban
3. Csöröge (forgács) fánk
Az egyik legjellegzetesebb megjelenésű fánk a csöröge vagy másik nevén forgács fánk. Messziről felismerheted összetéveszthetetlen alakjáról.
Jellegzetessége, hogy nincs kelesztés, nincs dagasztás, ami hosszú órákat venne el a családodra vagy magadra fordítható időből. Egy fél órás pihentetésre azért számítanod kell, de ennyi még belefér, cserébe egy igazán különleges desszert kerülhet az asztalra.
A csöröge fánkot derelyevágóval rombusz alakra kell vágni. Ezt követően minden rombusz közepére készíts egy-egy vágást, amin át kell a tészta egyik csücskét húzni.
Ha vannak kis segítségeid, mutasd meg nekik, hogyan csinálják, és máris remek közös mulatság kerekedhet a fánksütésből.
Végtelenül egyszerű a receptje:
Hozzávalók:
- 35 dkg liszt
- 5 tojássárgája
- 2 evőkanál tejföl
- 1 kávéskanál porcukor
- egy csipet só
Elkészítése:
- A lisztet gyúrd össze a tojássárgákkal, porcukorral, tejföllel és sóval. Rugalmas, gyenge tésztát kell kapnod.
- Formálj 20-22 kis gombócot a tésztából.
- Pihentesd egy órát.
- A kis gombócokat nyújtsd ki.
- Vágd be a közepét derelyevágóval.
- Húzd át a végét a résen. „Bogozd össze”.
- Süsd ki forró, bő olajban.
- Klasszikus: nagymama sárgabarack lekvárjával, és porcukorral megszórva tálalni 🙂
4. Amerikai fánk recept
Az amerikai fánk kicsit eltér a hagyományos magyar konyhában készített fánkokétól.
Mitől más az amerikai fánk? Különlegessége, hogy közepén lyukas, mázakkal öntik le, és a legtöbbön valamilyen szórás is van.
Ebből a videóból szoktuk elkészíteni az amerikai fánkot:
Ha a mázak és szórások világában szeretnél elidőzni amerikai fánk készítés előtt, érdemes itt körülnézned.
Reméljük te is kedvet kaptál, és kipróbálod valamelyik fánk receptet a fentiek közül.
Ne felejtsd el megosztani velünk a fánk sütési tapasztalatodat a Facebook oldalon.
Dobd fel a fánk partit egy zöld turmix-szal!