4 egyszerű fánk recept, amit könnyen elkészíthetsz

732
4 egyszerű fánk recept, amit könnyen elkészíthetsz

Rengeteg fánk recept létezik. Itt az általunk legfinomabbnak, és legegyszerűbben elkészíthetőnek ismert fánkok receptjeit osztjuk meg veled.

A fánk édes sütemény, amely általában kelt tésztából készül, és rendszerint porcukorral, lekvárral kerül az asztalra. Magyarországon a fánk a 19. század tájékán terjedt el.

1. Nagymama fánk recept

Ha visszagondolsz a nagymamád főztjére, jó eséllyel valamilyen fánk is ott van a leghamarabb eszedbe villanók között.

Egyszerű farsangi fánk, nagymama módra | Helene receptje

Mennyei Egyszerű farsangi fánk, nagymama módra recept! Nagymamám sokszor készítette el ezt a finom fánkot, ha éppen valami lekvárosra, édesre vágytunk.

Ennyi év után is érzed az illatát, a nagyi saját eltevésű sárgabarackjának felejthetetlen illatát, talán még az is bevillan, amikor az unokatesóiddal megmásztátok a barackfát az együtt töltött nyári délutánokon.

Ha elkészíted ezt a nagymama fánk receptet, gondolj a nagyira, és ha olyan szerencsés vagy, hogy nem csak az emlékek között kell érte keresgélned, ebéd után hívd fel, és beszélgess vele egy jót.

A nagymama fánk receptet itt találod.

2. Szalagos fánk recept, gyors – ha nincs sok időd

Végre itt egy gyors szalagos fánk recept.

Farsangi szalagos fánk, mióta ezt a receptet kipróbáltam, csak így készítem! – Egyszerű Gyors Receptek

Nálunk nagy sikere van, ezért sokszor el is készítem, tényleg nem lehet megunni. Hozzávalók: a tésztához 1 dkg só 75 dkg finomliszt 25 dkg rétesliszt 1 citrom reszelt héja 5 dkg friss élesztő 5 dkg porcukor 4 dkg vaníliás cukor … Egy kattintás ide a folytatáshoz…. →

Ebben a szalagos fánk receptben a különlegesség, hogy kovász készítésével kezdődik, és kerül bele rum és citromháj is.

Minél tovább keleszted, annál könnyebb lesz a tésztája, így könnyebben alakul ki az oldalán az elmaradhatatlan szalag.

A fánk sütésének másik titka, hogy ne használj túlzottan forró olajat, különben nem fog a fánkod belseje kellően átsülni, miközben a külső része akár meg is éghet.

A szalagos fánk mitől szalagos?

A titok a fánk tésztája megkelesztésében van.

Ha jól megkel, és levegős, könnyű lesz a tésztája, nem merül el sütéskor az olajban, hanem szépen úszik a tetején. Egyik része alul az olajban, másik része felül. Az oldalán szépen kialakul a fánk szalagja.

A szalagos fánk készítésének általános lépései

  1. Élesztő és cukor elkeverése langyos tejben.
  2. A só belekeverése a lisztbe.
  3. A sós liszthez az élesztős tej hozzá adása
  4. Tojások hozzá adása a tejes liszthez
  5. Tészta összegyúrása
  6. Simára dagasztás
  7. Kelni hagyás
  8. A megkelt tészta kinyújtása
  9. Fánkok kiszaggatása, formázása
  10. Pihentetés konyharuhával lefedve
  11. A fánkok kisütése forró olajban

3. Csöröge (forgács) fánk

Az egyik legjellegzetesebb megjelenésű fánk  a csöröge vagy másik nevén forgács fánk. Messziről felismerheted összetéveszthetetlen alakjáról.

Csöröge fánk

Gyerekkorom egyik kedvenc süteménye ez a fánk. Most Édesanyám régi receptjét vettem alapul, amit ez úton is köszönök, mindazzal a sok-sok konyhai jó tanáccsal, praktikával együtt, ami nélkül nem szeretnék és tudnék úgy főzni, ahogy.

Jellegzetessége, hogy nincs kelesztés, nincs dagasztás, ami hosszú órákat venne el a családodra vagy magadra fordítható időből. Egy fél órás pihentetésre azért számítanod kell, de ennyi még belefér, cserébe egy igazán különleges desszert kerülhet az asztalra.

A csöröge fánkot derelyevágóval rombusz alakra kell vágni. Ezt követően minden rombusz közepére készíts egy-egy vágást, amin át kell a tészta egyik csücskét húzni.

Ha vannak kis segítségeid, mutasd meg nekik, hogyan csinálják, és máris remek közös mulatság kerekedhet a fánksütésből.

Végtelenül egyszerű a receptje:

Hozzávalók:

  • 35 dkg liszt
  • 5 tojássárgája
  • 2 evőkanál tejföl
  • 1 kávéskanál porcukor
  • egy csipet só

Elkészítése:

  1. A lisztet gyúrd össze a tojássárgákkal, porcukorral, tejföllel és sóval. Rugalmas, gyenge tésztát kell kapnod.
  2. Formálj 20-22 kis gombócot a tésztából.
  3. Pihentesd egy órát.
  4. A kis gombócokat nyújtsd ki.
  5. Vágd be a közepét derelyevágóval.
  6. Húzd át a végét a résen. “Bogozd össze”.
  7. Süsd ki forró, bő olajban.
  8. Klasszikus: nagymama sárgabarack lekvárjával, és porcukorral  megszórva tálalni 🙂

4. Amerikai fánk recept

Az amerikai fánk kicsit eltér a hagyományos magyar konyhában készített fánkokétól.

Mitől más az amerikai fánk? Különlegessége, hogy közepén lyukas, mázakkal öntik le, és a legtöbbön valamilyen szórás is van.

Ebből a videóból szoktuk elkészíteni az amerikai fánkot:

Ha a mázak és szórások világában szeretnél elidőzni amerikai fánk készítés előtt, érdemes itt körülnézned.

Reméljük te is kedvet kaptál, és kipróbálod valamelyik fánk receptet a fentiek közül.

Ne felejtsd el megosztani velünk a fánk sütési tapasztalatodat a Facebook oldalon.

Dobd fel a fánk partit egy zöld turmix-szal!

A recept
recipe image
Recept neve
Csöröge fánk recept
Megosztva
Előkészítési idő
Főzési idő
Teljes elkészítési idő

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. <a href=""http://www.clear.hu/termek-media/ClearOnlineBt_Adatvedelmi_nyilatkozat.pdf>Adatvédelmi szabályzat</a> További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát. Adatvédelmi szabályzat

Bezárás