Non plus ultra recept – a karácsonyi sütik csúcsa?

non plus ultra karácsonyi sütemény különlegesség

Miért választaná valaki a „Non plus ultra” süteményt a karácsonyi asztalra? Vajon mi teszi ezt a süteményt annyira különlegessé? Ez a finomság nem csak egy egyszerű aprósütemény, hanem egy igazi kulináris műalkotás.

Non plus ultra jelentése

A kifejezés latin eredetű, jelentése „tovább már nem lehet” vagy „a legjobb, ami lehet”. A kifejezés azt sugallja, hogy valami a lehető legmagasabb színvonalú vagy tökéletes, és nincs már hova tovább fejlődni.

A neve alapján ez a sütemény a legfinomabb, legkiválóbb minőségű, amit elképzelni lehet, tehát egyfajta gasztronómiai csúcspontot képvisel.

Hogy ez tényleg így van-e, arról egészen biztosan megoszlanak a vélemények, de az biztos, hogy a karácsonyi sütés-főzés során az egyik leggyakrabban asztalra került süteményről van szó.

A klasszikus, Horváth Ilona féle változat

A sokunknál rongyosra olvasott, használt klasszikus receptkönyv ezt a recept változatot ajánlja.

Borbás Marcsi féle változat (Gasztro Angyal)

A recept tanulsága, hogy a habba szúrt negyed dióval elkerülheted, hogy a hab leessen a süti tetejéről.

A Street Kitchen receptje

Non plus ultra Erdélyből

Ez az erdélyi változat sem különbözik sokban a többitől, talán a ribizli lekvár az, amitől kissé pikánsabb, mint az előzőek.

Miben különböznek a fenti receptek?

A non plus ultra receptek összehasonlításához összeállítottam egy táblázatot, amely a négy hivatkozott recept alapján mutatja be a különbségeket. A táblázat a legfontosabb összetevőket tartalmazza.

ForrásLiszt (g)Vaj/Margarin (g)Vaníliás cukor (csomag)Tojássárgája (db)Tojásfehérje (db)Porcukor (g) (habhoz)Citrom
Nagyi Titkai200200 (vaj)122200igen
Gasztro angyal310200 (vaj)34300igen
Street Kitchen160110 (vaj)111100igen
Őstermelői Termékek320280 (margarin)223200nem

A receptek között vannak apró eltérések, mint például a liszt, vaj vagy margarin mennyisége, a tojásfehérjék és porcukor aránya a habhoz. Ezek az aprónak tűnő különbségek határozzák meg a sütemény textúráját, ízét és megjelenését.

Hol ronthatod el? Mire figyelj oda a sütésnél?

A non plus ultra sütése során előforduló jellemző hibák közé tartozik:

  • ha a tésztát túl vastagra vagy túl vékonyra nyújtod, mert ez befolyásolja a sütemény állagát és sütési idejét.
  • ha a tojáshabot nem megfelelően vered fel
  • ha a cukrot túl korán adod hozzá, ami miatt a hab nem lesz eléggé stabil
  • ha a sütőt nem megfelelő hőmérsékletre állítod be
  • ha korán kiveszed a sütőből és összeesik a hab