Miért választaná valaki a „Non plus ultra” süteményt a karácsonyi asztalra? Vajon mi teszi ezt a süteményt annyira különlegessé? Ez a finomság nem csak egy egyszerű aprósütemény, hanem egy igazi kulináris műalkotás.
Tartalom
Non plus ultra jelentése
A kifejezés latin eredetű, jelentése „tovább már nem lehet” vagy „a legjobb, ami lehet”. A kifejezés azt sugallja, hogy valami a lehető legmagasabb színvonalú vagy tökéletes, és nincs már hova tovább fejlődni.
A neve alapján ez a sütemény a legfinomabb, legkiválóbb minőségű, amit elképzelni lehet, tehát egyfajta gasztronómiai csúcspontot képvisel.
Hogy ez tényleg így van-e, arról egészen biztosan megoszlanak a vélemények, de az biztos, hogy a karácsonyi sütés-főzés során az egyik leggyakrabban asztalra került süteményről van szó.
A klasszikus, Horváth Ilona féle változat
A sokunknál rongyosra olvasott, használt klasszikus receptkönyv ezt a recept változatot ajánlja.
Borbás Marcsi féle változat (Gasztro Angyal)
A recept tanulsága, hogy a habba szúrt negyed dióval elkerülheted, hogy a hab leessen a süti tetejéről.
A Street Kitchen receptje
Non plus ultra Erdélyből
Ez az erdélyi változat sem különbözik sokban a többitől, talán a ribizli lekvár az, amitől kissé pikánsabb, mint az előzőek.
Miben különböznek a fenti receptek?
A non plus ultra receptek összehasonlításához összeállítottam egy táblázatot, amely a négy hivatkozott recept alapján mutatja be a különbségeket. A táblázat a legfontosabb összetevőket tartalmazza.
Forrás | Liszt (g) | Vaj/Margarin (g) | Vaníliás cukor (csomag) | Tojássárgája (db) | Tojásfehérje (db) | Porcukor (g) (habhoz) | Citrom |
Nagyi Titkai | 200 | 200 (vaj) | 1 | 2 | 2 | 200 | igen |
Gasztro angyal | 310 | 200 (vaj) | – | 3 | 4 | 300 | igen |
Street Kitchen | 160 | 110 (vaj) | 1 | 1 | 1 | 100 | igen |
Őstermelői Termékek | 320 | 280 (margarin) | 2 | 2 | 3 | 200 | nem |
A receptek között vannak apró eltérések, mint például a liszt, vaj vagy margarin mennyisége, a tojásfehérjék és porcukor aránya a habhoz. Ezek az aprónak tűnő különbségek határozzák meg a sütemény textúráját, ízét és megjelenését.
Hol ronthatod el? Mire figyelj oda a sütésnél?
A non plus ultra sütése során előforduló jellemző hibák közé tartozik:
- ha a tésztát túl vastagra vagy túl vékonyra nyújtod, mert ez befolyásolja a sütemény állagát és sütési idejét.
- ha a tojáshabot nem megfelelően vered fel
- ha a cukrot túl korán adod hozzá, ami miatt a hab nem lesz eléggé stabil
- ha a sütőt nem megfelelő hőmérsékletre állítod be
- ha korán kiveszed a sütőből és összeesik a hab