Zöld turmix (smoothie)

zöld turmix (smoothie) készítése

Mi a zöld smoothie?

Mióta rátaláltam, minden reggel a turmixgép hangjára ébred a család. Készül a zöld smoothie-m, ami megalapozza a délelőttömet. Hangulatban, jó közérzetben és tudom, hogy az egészségemnek is jót teszek vele.

A zöld smoothie nem más, mint egy turmix, ami egy-két fajta gyümölcsöt, egy-két fajta zöld színű zöldséget, vizet, esetleg hozzá illő fűszereket (az ízesítéshez) és energia növelő hozzávalót tartalmaz.

(ez a turmix kifejezetten NEM tejalapú, így a laktóz érzékenyek számára is elérhető!)

A zöld turmix hatása

Az ásványi anyag bevitel és a hatás természetesen nagyban függ a használt gyömölcstől és zöldségtől.

Körülnéztem, hogy milyen általános hatást társítanak a zöld turmixhoz.

A Life.hu szerint a zöld turmix hatásai:

A zöld italok csodálatos módon kipucolják a szervezetet. Rengeteg értékes ásványi anyag, vitamin és enzim jut általuk a szervezetbe.

Javítják és helyes útra terelik az emésztést, segítenek megszabadulni a szervezetben felhalmozódott salakanyagoktól, méreganyagoktól.

Amellett, hogy energiát adnak, és rendszeres fogyasztásukkal segíthetnek leküzdeni a fáradtságot, komolyabb betegségek gyógyítására és megelőzésére is kiválóak.

Csökkentik a szervezetben lévő gyulladásokat, és nem utolsósorban hatásosak a rák megelőzésében.

A Fitt nők blogon is számos pozitív tapasztalatot foglaltak össze. Mik a visszatérő motívumok?

  • fittség
  • súlycsökkenés
  • méregtelenítés
  • energiát ad
  • és finom!

Egy óriási ötlet

Bár nem tart sokáig reggel összedobálnod a zöld smoothie-d hozzávalói, akár előkészítheted őket kis csomagokban, és reggel csak ki kell kapnod őket a fagyasztóból és mehetnek a trumixgépbe.

Az ötlet innen származik és így néz ki:

előre elkészített zöld turmix csomagok
Forrás: cleanfoodcrush.com

Zöld turmix (smoothie) receptek

Ha nem vagy kísérletező kedvű, hanem valami kipróbálttal kezdenéd, azért, hogy ne a nulláról kelljen ötletelned, jöjjenek a zöld turmix receptek.

Zöld turmix bébispenóttal és málnával

Málna és spenót?

Bizony, ezek az alapanyagai a banánon kívül ennek a remek zöld smoothie-nak, amit a kifoztuk.hu-n találtunk. Ízesítésként narancs és citromlé van benne.

A látvány is magával beszél. Így lehet igazán kedvet csinálni egy zöld turmixhoz.

málnával, bébispenóttal készített zöld turmix
Forrás: kifoztuk.hu

Ananászos zöld turmix

Narancs, banán, ananász és spenót az alapja ennek a smoothie-nak, ami ugyan átlépi az alapvető szabályt, hogy ne használj két gyümölcsnél többet, mégis érdemes kipróbálni.

ananászos zöld turmix
Forrás: eletkert.wordpress.com

Brokkolis zöld turmix

Ha igazán szeretsz kísérletezni az ízekkel, teszteld le ezt a brokkolis változatot. Igazi őszi csemege szőlő hozzáadásával.

brokkolis zöld turmix
Forrás: feherfalat.blog.hu

Zöld turmix készítés videón

Almás, zelleres zöld turmix az Ízes élet videó csatornáról

Szépítő zöld turmix a Budapest With Us videó csatornáról

További remek zöld smothie receptek

Hogyan tároljam a zöld smoothie-t?

A zöld smoothie-t a legjobb frissen fogyasztani, mert így tartalmazza a legtöbb vitamint és enzimet. Ha mégis szeretnéd tárolni, akkor egy jól záródó üvegben vagy palackban tedd a hűtőbe, és igyekezz elhasználni 1-2 napon belül. Ha szeretnéd megőrizni a színét és az ízét, akkor néhány csepp citromlevet is tehetsz bele. A zöld smoothie-t ne fagyaszd le.

Hány kalóriát tartalmaz egy pohár zöld smoothie?

Kalória tartalma nagyban függ attól, hogy milyen hozzávalókat használsz, és milyen arányban. Általában a zöld levelek kevés kalóriát tartalmaznak, a gyümölcsök viszont többet, főleg a cukortartalmuk miatt.

A superfood-ok közül néhány magasabb kalóriatartalmú, mint például a chia mag vagy a lenmag, de ezek is sok rostot és omega-3 zsírsavat adnak.

Sikerült kedvet csinálnom, hogy kipróbáld a zöld turmixot, megtapasztald a hatásait és akár bevezesd a családod étrendjébe?

Ha van jó zöld smoothie recepted, oszd meg velünk egy hozzászólásban!