Csecsemő alvásigénye – mennyi az optimális

csecsemők alvásigénye
Alszik a baba pihen a mama

Mielőtt elkezdenél aggódni és a perceket számolgatni, hogy a kis csecsemőd mennyivel alszik többet vagy kevesebbet az “előírt” alvás mennyiségnél, abban biztos lehetsz, hogy minden csecsemő alvásigénye más és más, mert minden baba egyedi.

Mennyi a csecsemő alvásigénye? Az újszülött csecsemők éjjel nagyjából nyolc és fél órát aztán nappal háromszor alszanak. A nappali alvások összesen kb. hét órát jelentenek.

Akkor kell komolyan odafigyelned az alvásmennyiségre, ha azt veszed észre, hogy a szeretett csecsemőd túl gyakran látszik fáradtnak vagy éppen sokszor pörög túl. Ha a baba altatásában van szükséged segítségre, olvasd el az útmutatót.

Csecsemő alvásigénye, tapasztalati értékek

Az alábbiakban tapasztalati értékeket találsz különböző életkorú babák alvásigényéről, egészen egyéves korig. Ebbe egyaránt beletartozik a csecsemő nappali és éjszakai alvása, amiket mindig együtt érdemes vizsgálni.

A csecsemő szokásaitól függően akár egy-két órával is különbözhet, hogy mennyit alszik. Igaz ez a nappali alvások számára is. Ne vedd túl szigorúan az értékeket. Ezek nem kőbe vésettek, hanem inkább irányelveknek tekintheted őket.

Ennek ellenére vannak általános tanácsok, amiket ha követsz, neked is, mint minden anyának sikerülni fog nap mint nap elaltatni, és előbb-utóbb normális (nekünk szülőknek normálisnak tekintett) mederbe terelni a csecsemő alvását

Mint sok minden másra a gyerekekkel kapcsolatban, itt is igaz, hogy ha anyaként úgy érzed, hogy a csecsemőd nem alszik eleget, keresd meg a gyerekorvost vagy a védőnőt.

Újszülött csecsemő alvásigénye

Születése utáni időszakban a csecsemő akkor alszik, amikor fáradt. Ennyire egyszerű. Nem sokat tehetsz, hogy alvásra bírd, amikor nem akar aludni.

Mennyi az újszülött alvásigénye? Az újszülött csecsemők éjjel nagyjából nyolc és fél órát alszanak és nappal háromszor alszanak. A nappali alvások összesen kb. hét órát jelentenek.

Az újszülött csecsemő alvása teljesen különbözik az idősebb babák alvási ritmusától. Az első hónapokban akkor alszik a csecsemő, amikor fáradt. Ennyire egyszerű. Teljesen irreális azt kívánni egy újszülöttől, hogy aludja át az éjszakát.

Egy csecsemőnek már öt óra is „teljes éjszakának” számít, de a legtöbb újszülött még ennyit is képtelen egyhuzamban aludni.

Néhány tanács, hogy jobban aludjon az újszülött

Ha az újszülött babád nappal fenn van, foglald le valamivel. Énekelj neki, beszélj hozzá vagy játsszál vele.

Hagyj időt a babádnak, hogy megnyugodjon, amikor az ágyba teszed.

Ha leteszed, és azonnal elkezd sírni, hagyj neki időt, hogy hozzászokjon, hogy most az ágyában van.

Ha 20 perc alatt sem nyugszik meg, nyugodtan beszélj hozzá, miközben megsimogatod a hátát. Ettől érezni fogja, hogy közel vagy hozzá és biztonságban van.

A csecsemők igénylik a nappali alvásokat is, de ha túl sokáig hagyod nappal aludni, éjszaka éberebb lesz, nehezebben boldogulsz majd vele.

Ne feledd, az újszülött alvásigénye 14-18 óra. Ha ezt többségében nappal alussza meg, éjszaka várhatóan éberebb lesz, mint szeretnéd.

Kapcsolat az evés és alvás között

A csecsemőt pár óránként meg kell etetned és amikor éhes, bizony nem fog nyugodtan aludni, hanem felébred és sír, hogy tudassa veled az éhségét.

Egy csecsemőnek nagyon kicsi a gyomra. Főleg folyadékot fogyaszt, amit gyorsan megemészt. Ezért még éjszaka is kettő, négy óránként etetni kell. Teljesen természetes, hogy szopás közben elalszik.

Ha gyakran alszik el így, akkor összekapcsolódik benne az elalvás és a szopás, ami ahhoz vezethet, hogy másként nem is tud könnyen elaludni.

Ha azt akarod, hogy magától aludjon el, akkor ki kell kísérletezned, hogyan etesd meg úgy, hogy ne zuhanjon mély alvásba a szopás alatt. Így könnyebben megtanulja a magától elalvást.

Segíts megkülönböztetni a nappalt az éjszakától

Az egyik kulcs az éjszakai alváshoz, hogy mennyit alszik a babád nappal, a másik, hogy mennyi ideig tudod kitolni az esti elalvást, hogy aztán tovább aludjon éjszaka.

Az újszülött csecsemő alvása akár a tizenhat, tizennyolc órát is elérheti. Ez az alvásmennyiség hat, hét alvási periódusra oszlik el.

Ha segítesz neki megkülönböztetni a nappalt és az éjszakát, hozzászokik, hogy éjszaka hosszabban aludjon, mint nappal.

A kezedben van annak lehetősége, hogy jól megkülönböztessétek a nappalt és az éjszakát. A fent lét és az ájszakai alvás idejét.

A nappali alvásokkor legyen világos a szobában és nem kell kínosan ügyelned a csendre sem. Este ezzel szemben, a kialakított rutint követően legyen sötét és csend a szobában. Legyen a csecsemőnek unalmas fent lenni.

Tanulja meg, hogy az érdekes dolgok világosban, nappal történnek. Ilyenkor veszik őt körül a zajok, a nappali események. Ha éjszaka felébred, ne csinálj nagy hűhót körülötte. Próbáld egy-két szóval megnyugtatni.

Még a szemkontaktust is érdemes kerülnöd ilyenkor. Megfigyelték, hogy a csecsemők szívritmusa felgyorsul, amikor anyukájukkal szemkontaktusba kerülnek.

Ne használd a tévét, rádiót az esti órákban úgy, hogy azt a baba is hallja. A TV villogása is rossz hatással van az alvására.

Figyeld, hogy a csecsemő hogyan jelzi, hogy fáradt

Elcsendesedik, kevésbé figyel az emberekre, a játékokra.

Ilyenkor tedd le aludni. A baba, akinek ébren kell maradnia, amikor álmos és fáradt, nyűgössé válik. Jelzi, hogy valami nincs rendben.

A csecsemő alvási mintája napról napra változik, és észre sem veszed és a nemrég született kisbabád, már nem is olyan ici-pici a csecsemő többé és ha ügyes vagy, az alvással sem lesz problémája.

Kevéssé ismert csecsemő altatás tippek

Kerüld a szemkontaktust

Amikor lefekvéskor a baba szemébe nézel, összeér a tekintetetek, az olyan, mintha meginna egy cappuccino-t. Felgyorsul a szívverése, emelkedik a vérnyomása és hirtelen éberebb lesz.

Nappal nyugodtan nézz a szemébe, tündököljetek egymás tekintetében, de az esti lefekvéskor kerüld a szemkontaktust a csecsemővel.

Szabályozd a hőmérsékletet

Saját tapasztalatod is azt mutatja, hogy jobban alszol éjszaka, ha kicsit hűvösebb van a szobában, mint nappal. Nincs ez másként a csecsemőkkel sem.

Egy-két fokkal nyugodtan csökkentheted a szoba éjszakai hőmérsékletét. Arra azonban figyelj, hogy a csecsemőre ne nyisd rá közvetlenül az ablakot és a fekvőhelye ne legyen huzatban.

Csinálj egy kis zajt a baba körül

Amikor a baba még az anyaméhben tartózkodik, egyáltalán nincs körülötte csend. A szervezeted ritmikus zajt generált körülötte.

Léteznek fehér-zajt előállító gépek, illetve ilyen zajt lejátszó CD-k. Ha szüséges, próbáljátok ki.

Felejtsd el a kávét

Ha kávéval próbálod fenn tartani magadat, hogy a babád igényeit folyamatosan ki tudd szolgálni, gondold meg jól.

A koffein a szoptatáskor az anyatejjel átkerül a szervezetébe és ugyanolyan hatást vált ki belőle, mint a felnőtteknél. Sőt! Felejtsd el a kávézást, ha szoptatod a csecsemődet.

Alvás a későbbiekben. Mire számíthatsz?

Kapcsolódó: It találsz egy baba alvás táblázatot.

Az alvásigény három hónapos korában

Három hónaposan csaknem tíz órára nő az éjszakai alvásidő.

Ilyenkor háromszor, összesen 5 órát alszanak nappal a babák.

A hat hónapos baba alvásigénye

Hat hónaposan 11 órára nő a csecsemő éjszakai alvása, nappal pedig kétszer alszik, kicsivel többet, mint három órát összesen.

Kilenc hónapos baba alvásigénye

Kilenc hónaposan is körülbelül tizenegy órás az éjszakai alvásidő. A két nappali alvás össz ideje már kicsit rövidül, három óra körül alakul.

A kisgyerek alvásigénye 12 hónaposan

Tizenkét hónapos korára a tapasztalat szerint már több, mint tizenegy órára nő az éjszakai alvásidő. A két nappali alvás pedig összesen nagyjából két és fél óráig tart.

Ez tehát egy csecsemő alvásigénye élete első évében.

Ha problémáid vannak az altatással, olvasd el ezt a könyvet ami sokaknak segített már a csecsemő alvás problémáinak a megoldásában.

Csecsemő alvásigénye – gyakori kérdések

Mennyit alszik éjjel egy csecsemő?

Éjszaka nagyjából 8-9 órát alszik átlagosan egy csecsemő.

Mennyit alszik a csecsemő nappal?

Körülbelül 7 órát alszanak a csecsemők nappal.

Hányszor alszik nappal a csecsemő?

Általában háromszor.

Segíts elaludni a kisbabádnak

Kipróbált módszerek, hogy nyugodtan aludjatok végre.
Alszik a baba, pihen a mama

AI képzés - prompt engineering kezdőknek