Sofrito recept – egy ízletes, latinos püré

83
Sofrito recept – egy ízletes, latinos püré

A legjobb sofrito recept egy rendkívül ízletes püré alap, melyet elterjedten használnak a latin amerikai és karibi gasztronómiában, mint titkos hozzávalót.

Ha kipróbálod, te is hamar a szívedbe zárhatod.

Legjellemezőbb alapanyagai a paprika, hagyma, fokhagyma, paradicsom, koriander és további fűszernövények, amit természetesen közvetlenül a kertből vagy a termelői piacról szerzek be, ha maximális ízekre vágyom.

Mi a sofrito?

A sofrito egy olyan alap, ami számos ételhez adható, mint íz fokozó hozzávaló. Adhatod levesekhez, párolt ételekhez, pörköltekhez, ragukhoz, de akár egy csipet mehet belőle a rizsbe is.

Megtalálható eltérő megnevezéssel az olasz, portugál, spanyol konyhában. Ha érdekel, keresd ezeken a neveken: “sofregit”, “estrugido”, “refogado”.

Azokhoz a széles körben használt receptekhez tartozik, amiket régiónként más és más variációkban készítenek.

Alapvetően a sofrito egy aromás hozzávalókból turmixolással készült püré, amit más ételekbe tesznek ízesítésként.

A spanyolok hagymából, fokhagymából, borsból, paradicsomból készítik, amit olívaolajban főznek meg. “Sufrito” vagy “refogado” néven találkozhatsz vele.

A portugálok elsősorban hagymából és olíva olajból készítik, fokhagyma és babérlevél hozzáadásával. Ezt a változatot “estrugido” néven találhatod meg.

Puerto Rico-ban a sofrito egy olyan püré, amiben hagyma, fokhagyma, aji paprika, zöld babérlevél, zöld kaliforniai paprika és különböző korianderek kapnak helyet. Náluk a neve: “Recaíto”

A dominikai konyhában különböző színű kaliforniai paprikákat, vöröshagymát, paradicsom pürét, fokhagymát, almaecetet, oregánót és koriandert használnak hozzá.

A sofrito színe lehet zöldes vagy pirosas, elsősorban a hozzá használt paprikától függően.

Ha megszereted az ízét, te is bátran kísérletezhetsz a hozzávalók variálásával.

A sofritoban használt paprika

Bár a világ különböző tájain megvannak a speciálisan ott termő paprikák, amik értelemszerűen meghatározzák, mi kerül a sofritoba, nálunk elsősorban a kaliforniai paprika változatai, és egyes csili paprikák érhetőek el, de használhatsz finom, friss, magyar paprika változatokat is.

Most pedig lássuk, hogyan készül otthon az ízletes sofrito.

Hozzávalók a sofritohoz

  • 2 kaliforniai paprika
  • 2 hagyományos zöld paprika
  • 1 nagy hagyma
  • 8 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor koriander
  • 2 paradicsom
  • negyed pohár olíva olaj

Sofrito hozzávalóinak előkészítése

A paprikákkal szoktam kezdeni. Félbe vágom őket, kiszedem belőlük a magos részt, majd kis darabokra vágom a paprikákat.

Utána jöhet a hagyma, amit klasszikus módszerrel megtisztítok, megmosok, majd felaprítok.

A fokhagyma megtisztítást követően apróra vágott formában vár a felhasználásra.

Megmosom és felaprítom a koriandert.

A paradicsom is megtisztítva, felaprítva kerül a sofritoba.

Előkészítem a sót és az olíva olajat.

A sofrito recept összeállítása, pürésítés

Előveszem az elektromos turmix gépet.

Belekerülnek az apróra vágott paprikák, paradicsomok, a hagyma, fokhagyma és a koriander, majd az olíva olaj.

Ízlés szerint megsózom, majd indulhat a turmix gép.

Döntsd el, hogy mennyire akarod darabosra vagy simára a pürédet.

Én a minél simább püré híve vagyok, hiszen a sofrito más ételekbe kerül, hasonlóan egy nálunk megszokott paprikakrémhez. Ha darabosra hagyod, jobban fel fog tűnni az ételben, pedig itt elsősorban nem az érzetére, hanem az ízére van szükségünk.

Ha ennél bonyolultabb receptre számítottál, most csalódhatsz, hiszen a nyers hozzávalók turmixolása után kész is vagy, nincs több hókusz-pókusz.

Pinterest

undefined

A sofrito tárolása

Tárolhatod akár a hűtőben, akár lefagyasztva.

A hűtőben nagyjából 2 hétig áll el, ezért, ha nagyobb mennyiségű sofritot készítettél, inkább fagyaszd le kisebb adagokban, így több hónapig el tudod tárolni.

A kis fagyasztott adagokat egyenként kiolvasztva felhasználhatod az ételek ízesítésére.

Sofrito recept változatok, tippek, trükkök

Már volt szó a különböző latin és mediterrán változatokról. Kísérletezz bátran, nem fogsz bennük csalódni.

Megpróbálhatod az összetevők arányát változtatni, alkalmazkodva a család ízlésvilágához.

Ha csípősebb ízeket szerettek, használj ennek megfelelően választott paprika fajtákat, csiliket.

A koriandernek létezik egy erősebb ízhatású, hosszú levelű változata, a culantro. Próbálkozz vele bátran, még jobban kiemeli a sofrito ízeit.

Summary
recipe image
Recipe Name
sofrito recept
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. Adatvédelmi szabályzat További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát. Adatvédelmi szabályzat

Bezárás